Διακοπές Airbnb στη Σύρο: Έγινε το νησί της καρδιάς μου
Airbnb στη Σύρο: “Το νησί που επισκέφτηκα στην καρδιά της πανδημίας κι έγινε το νησί της καρδιάς μου”
Μπορεί η στιγμή που θα πετάξουμε τις μάσκες και θα χορεύουμε ανέμελοι σε κατάμεστα μπαρ να μην είναι πολύ μακριά, τίποτα όμως δεν φανερώνει πως θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όμοια με αυτή που ξέραμε προ covid. Οι εμπειρίες που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια άλλαξαν μια για πάντα ήθη, καθημερινές συνήθειες, προτεραιότητες ζωής.
Όπως δείχνουν τα πράγματα δεν αποκλείεται κι αυτό το καλοκαίρι να σχεδιάσουμε τις διακοπές μας υπό το κράτος της αβεβαιότητας.
Αν πέρσι το ζητούμενο του ταξιδιού ήταν η αναζήτηση ισορροπίας, ξεγνοιασιάς, ευχάριστης χαλάρωσης σε περιβάλλον ασφάλειας, ποιο άραγε θα είναι φέτος;
Σύμφωνα με τα δεδομένα ένα είναι σίγουρο. Η απομόνωση και το αίσθημα αποσύνδεσης που κυριάρχησε στις δύσκολες μέρες της πανδημίας, έφερε στην επιφάνεια -πιο έντονη από ποτέ- την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, για γείωση με τη φύση, για ουσιαστική επικοινωνία και σχέση με τον άλλον.
Hiday Biran: η επιλογή Airbnb
Είναι εύκολο λοιπόν, να γίνει το όνειρο πραγματικότητα μέσα στο καινούργιο πλαίσιο;
“Κατάφερα να κάνω διακοπές το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας. Διάλεξα ένα κεντρικό νησί των Κυκλάδων, λιγότερο τουριστικό, αλλά νησί που έδινε την υπόσχεση μιας αυθεντικής ελληνικής εμπειρίας”, αναφέρει ο Hiday Biran, δημοσιογράφος από το Ισραήλ, που επισκέφτηκε τη Σύρο.
“Ευτυχώς για μας, η επιλογή να κλείσουμε διαμονή μέσω της πλατφόρμας Airbnb αποδείχθηκε η πλέον κατάλληλη. Σε μια εποχή εντελώς απρόβλεπτη και ενώ τα νούμερα της πανδημίας εξελίσσονταν με αρνητικό τρόπο, η διαμονή σε ιδιωτική κατοικία, μακριά από συγχρωτισμό με άλλους πελάτες ή με ένα πολυπληθές προσωπικό ξενοδοχείου, αποτέλεσε την ιδεώδη συνθήκη για ασφαλείς και ανέμελες διακοπές”, τονίζει.
Το άρθρο του Hiday δημοσιεύθηκε στο Yediot.co.il (Μετάφραση στα Αγγλικά ΕΔΩ)
Η περιπέτεια αρχίζει
Ευχάριστα έκπληκτος από το φέρρυ που τους μετέφερε από το λιμάνι του Πειραιά στη Σύρο, -σύγχρονες ανέσεις, αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κλπ …-, ο Hiday δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του από αυτό που αντίκρισε μπαίνοντας στο λιμάνι του νησιού. “Έμοιαζε με ταινία. Σπιτάκια σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς το ένα δίπλα στο άλλο, μικρά και μεγάλα σκάφη με τα κατάρτια στη σειρά στη μαρίνα του λιμανιού, μαγαζιά με το δικό τους ξεχωριστό χρώμα το καθένα στην παραλία. Κι όλα τυλιγμένα σε μια ατμόσφαιρα γλυκιάς ραστώνης”.
Απ’ αυτή τη στιγμή αρχίζει για τον Hiday και την οικογένειά του μια εμπειρία μοναδική. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο Θάνος, τους παρέλαβε στο λιμάνι για να τους οδηγήσει στο “δρόμο για την ευτυχία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι μοναδικές εμπειρίες στο νησί
Μα τι στ’ αλήθεια έκανε τον Hiday να μαγευτεί;
Τι είναι αυτό το ξεχωριστό που έκανε το ταξίδι του, σε μια συγκυρία σαν κι αυτή, αλησμόνητο;
Μάλλον δεν είναι ένα, είναι πολλά.
- Είναι η τοποθεσία της ιδιωτικής κατοικίας που επέλεξε να διαμείνει ο Hiday κι η οικογένειά του. Η πρόσβαση στην οποία δεν γινόταν μέσα από κεντρικές αρτηρίες του νησιού. Έπρεπε να περάσουν μέσα από στενά, φιδωτά δρομάκια. Να διασχίσουν γραφικά χωριά και περιβόλια. Γυμνούς λόφους και ξωκλήσια ασβεστωμένα. Να τραβήξουν την κουρτίνα και να κοιτάξουν πίσω από τη βιτρίνα αυτού του τόπου. Να δουν τα μικρά και τα μεγάλα της καθημερινότητας ενός νησιού, που κείται στη μέση του πελάγους. Έπρεπε να ανακαλύψουν όλα όσα ποτέ δεν θα ανακάλυπτε τουρίστας all inclusive τουρισμού.
- Είναι το τοπίο που κόβει την ανάσα. Εκεί που είναι χτισμένο το σπίτι του Θάνου, όπου διέμεινε ο Hiday και η οικογένειά του. Πάνω απ’ τα θαλασσόδαρτα βράχια, τους ασπάλαθους και τ’ αρμυρίκια. Εκεί που σε κάθε τους ξύπνημα ένιωθαν το χρόνο να σταματά καθώς αντίκριζαν τη θέα, ανεμπόδιστη κι απέραντη. Εκεί που κάθονταν και κουβέντιαζαν τα ζεστά βράδια στη βεράντα, με τα φώτα απ’ την απέναντι στεριά να λάμπουν κι ο αέρας να μοσχοβολά θυμάρι και φασκόμηλο.
“Μέσα απ’ το φαρδύ παράθυρο, η μέρα άναβε και έσβηνε, το φως του ήλιου άλλαζε και το μπλε τ’ ουρανού και της θάλασσας έσπαγε σε χίλιες αποχρώσεις”, αναπολεί με νοσταλγία.
- Είναι η εξαιρετική ελληνική κουζίνα που απόλαυσαν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, ο Hiday και η οικογένειά του. “Καλαίσθητα εστιατόρια και ταβέρνες, που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μας συνέστησε προσωπικά. Φρέσκο ψάρι, θαυμάσιες ελληνικές σαλάτες, όλων των ειδών γευστικά πιάτα, άλλοτε δίπλα στο κύμα κι άλλοτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της Ερμούπολης κάτω από τις ανθισμένες βουκαμβίλιες”, αναφέρει ενθουσιασμένος.
- Είναι η ελεύθερη επιλογή παραλίας ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεση της ημέρας. “Κάθε μέρα ψάχναμε ποια παραλία να διαλέξουμε. Τελικά τις μοιράσαμε. Τη μία στις Αγκαθωπές, στο εκλεκτό beach bar Ono για πιο υψηλά βαλάντια. Την επόμενη στο Κόμητο, στη χρυσή άμμο κάτω απ’ την ψάθινη ομπρέλα, για λιγότερο κοσμική εμφάνιση. Την άλλη στο Κίνι, για κάθε προτίμηση, στην οργανωμένη παραλία με όλων των ειδών τις παροχές, τα μπαράκια και τα ταβερνάκια πάνω στο γιαλό. Ακόμα και για γυμνισμό υπάρχουν παραλίες για ελεύθερη απόλαυση στα νερά του Αιγαίου, που έτσι κι αλλιώς, τα χαίρεσαι παντού καταγάλανα και διάφανα”, περιγράφει παρακάτω.
- Είναι η γοητεία της πρωτεύουσας Ερμούπολης, με τα ιστορικά κτήρια και τη μοναδική αρχιτεκτονική της. “Οπωσδήποτε μία ολόκληρη μέρα πρέπει να αφιερώσει κανείς για να επισκεφτεί το εντυπωσιακό Δημαρχείο της πόλης και το Θέατρο “Απόλλων”. Να περπατήσει ανάμεσα στα στενά δρομάκια που αποπνέουν αίγλη μιας άλλης εποχής, ή κατά μήκος της προκυμαίας απέναντι απ΄ τα καφέ της παραλίας”, προτείνει αιχμαλωτισμένος απ’ την ομορφιά.
- Είναι η βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου, εκεί που το λευκό των κυκλαδίτικων σπιτιών σμίγει με το απέραντο γαλάζιο τ’ ουρανού. “Αξιοθέατο που δεν μπορεί κανείς να παραλείψει είναι οπωσδήποτε ο καθολικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Και πιο κάτω το μικρό μουσείο, το αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη και το ρεμπέτικο, τη μουσική που σημάδεψε τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού”, καταλήγει.
Κι όταν ήρθε η ώρα που ο Hiday θα εγκατέλειπε τη Σύρο στο τέλος των διακοπὠν του, σημείωνε στο ημερολόγιο: “από το όνειρο πίσω στην πραγματικότητα”…
Κι αν είναι κάτι που εμείς συνειδητοποιήσαμε από την εμπειρία του Hiday είναι ότι το ταξίδι δεν έφυγε ποτέ. Είναι εδώ και το έχουμε ανάγκη ακόμα περισσότερο τώρα.
Με μία διαφορά. Το ταξίδι άλλαξε. Έγινε πιο ειλικρινές στην επαφή του με τον τόπο. Πιο αυθεντικό στο βίωμα της κοινότητας. Πιο επικοινωνιακό με την οικογένεια και τους φίλους.
Ένα νέο ταξιδιωτικό ήθος λοιπόν, στο οποίο απαντά με τον καλύτερο τρόπο το νέο είδος φιλοξενίας: η “οικονομία διαμοιρασμού” ή αλλιώς, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.