Επιμήκυνση τουριστικής σεζόν και “Πράσινο Διαβατήριο”
Ενώ η πανδημία εξελίσσεται παγκοσμίως, το “Πράσινο Διαβατήριο” θεσπίζεται και ανοίγει το δρόμο για την ελευθερία του ταξιδιού. Δεκατρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν επτά κριτήρια με στόχο το άμεσο άνοιγμα του τουρισμού.
“Οι επτά προτεραιότητες θα διαβιβαστούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Αυστρία πήρε πρώτη την πρωτοβουλία και μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του “Πράσινου Διαβατηρίου” σε τηλεδιάσκεψή τους στις 29 Μαρτίου. Στόχος ένα “Πράσινο Διαβατήριο” που θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο και με ει δυνατόν ομοιόμορφο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δώσει το ελεύθερο στα διακρατικά ταξίδια.
Τι σημαίνει το “Πράσινο Διαβατήριο”
Το “Πράσινο Διαβατήριο” θα πιστοποιεί την “ανοσία” του κατόχου του μέσω ενός ενιαίου κωδικού QR. Σε αυτόν θα αναγράφεται εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει αποθεραπευτεί (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR) ή έχει κάνει τεστ Covid 19 (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου). “Αυτό πρέπει να γίνεται με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, θα λαμβάνεται, όπως είναι φυσικό, από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημειώνει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.
Διασφάλιση ισοτιμίας και προσωπικών δεδομένων
Καθώς η πρωτοβουλία εγείρει αμφιβολίες για το αν τίθενται εν κινδύνω προσωπικά δεδομένα και ελευθερίες, η υπουργός της Αυστρίας σπεύδει να καθησυχάσει. “Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων. Θα περιέχει μόνο τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid 19 προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού / τεστ). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς”, τονίζει σε δηλώσεις της.
Τα δεδομένα υγείας των Ευρωπαίων πολιτών θα αποθηκεύονται μόνο στο κράτος – μέλος και πουθενά αλλού, ενώ οι πρόσθετες ελευθερίες που θα παρέχονται μέσω του «Πράσινου Διαβατηρίου» θα φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις κατηγορίες πιστοποιητικών θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, χωρίς διακρίσεις και θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μην διολισθήσει το “Πράσινο Διαβατήριο” σε υποχρεωτικό εμβολιασμό από την “πίσω πόρτα”.
Εξάλλου ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό” να ξεκλειδώσει επιτέλους τις μετακινήσεις των τουριστών.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού
Διανύοντας τα τελευταία μέτρα πριν το ορόσημο της 15ης Μαΐου, πολλά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Δύσκολα μπορούν να γίνουν προβλέψεις, είτε για τον αριθμό των αφίξεων φέτος, είτε για το ύψος των εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, πέρυσι ήρθαν μόλις 7,37 εκατομμύρια ταξιδιώτες με εισπράξεις 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ με 31,4 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 18,2 δισ. ευρώ.
Ο τουριστικός κλάδος είναι συγκρατημένος και βλέπει το 2021 “να είναι μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας, χαμηλών προσδοκιών και μεγάλων απαιτήσεων. Μια χρονιά υβριδική”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γ. Ρέτσο.
Ενώ όμως το ζήτημα της ασφάλειας αναμένεται να αντιμετωπιστεί με το “Πράσινο Πιστοποιητικό”, το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ταξιδιωτική βιομηχανία. Καθόλου τυχαία δεν είναι η σύσταση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο (82% της διεθνούς αεροπορικής κοινότητας). Η ΙΑΤΑ ζητά από τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί το επωμιζόμενο κόστος από τα μέτρα που απαιτεί η απομόνωση / καραντίνα, για να συνεχίσουν τα διεθνή ταξίδια να κινούνται σε προσιτές τιμές.
Η Ελλάδα ψηλά στις κρατήσεις
Τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά για την ώρα. Με βάση τα δεδομένα από τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης σε ευρωπαϊκούς προορισμούς και πλατφόρμες κρατήσεων, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρατήσεων, με την Ισπανία και την Ελλάδα να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος. Επιπλέον, από τη βρετανική αγορά, μια από τις σημαντικότερες αγορές για τη χώρα μας, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό και η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Κρίσιμο διάστημα είναι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό -σε ποσοστό άνω του 40%- οι εμβολιασμοί μέσα στον Ιούνιο. Θα λειτουργεί το “Πράσινο Πιστοποιητικό” σε επίπεδο Ε.Ε., δεν θα υπάρχει καραντίνα και θα γίνεται ευρεία χρήση των rapid tests.
Νέα αεροπορικά δρομολόγια
Σημαντική παράμετρος που επίσης θα παίξει ρόλο, είναι η αύξηση των πτήσεων που εξήγγειλε ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean. Η Aegean θα ενισχύσει τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με απευθείας πτήσεις με το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση. Είναι πολύ πιθανό να επεκτείνει δρομολόγια και το μήνα Νοέμβριο, αν η σεζόν επιμηκυνθεί και κινηθεί πιο δυναμικά από πλευράς ζήτησης. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει θετικά τον τουρισμό στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές που είχαν ζήτηση μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος, φαίνεται ότι φέτος οι τουρίστες από τις ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και κυρίως για τις Κυκλάδες. Η αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ κινείται σε ποσοστό 61% και οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν δρομολόγια στο θερινό τους πρόγραμμα.
Την περασμένη εβδομάδα η United Airlines ανακοίνωσε την προσθήκη νέων πτήσεων προς Ελλάδα, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου έως τον Οκτώβριο και είναι ήδη διαθέσιμες για την αγορά εισιτηρίων. Tο νέο δρομολόγιο σηματοδοτεί την πρώτη καθημερινή απευθείας σύνδεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας και προστίθεται στο ήδη υπάρχον καθημερινό θερινό δρομολόγιο της United από τη Νέα Υόρκη.
Αντίστοιχα η Emirates ξεκινάει εκ νέου τις καθημερινές της πτήσεις από την Αθήνα προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη, από την 1η Ιουνίου 2021. Το δρομολόγιο θα εξυπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παράλληλα θα προσφέρει σύνδεση για τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ασία και την Αφρική μέσω του Ντουμπάι.
Τελικά, μήπως πράγματι σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία;